Wie wil weten wat er over copd bekend is: Wat is COPD?

Deze informatie wordt je aangeboden door: COPD Vakantiehuisjes, alles over op vakantie gaan als copd patiënt.
Hier vind je meer informatie over op vakantie gaan als copd patient.
Slijm ophoesten, constant een benauwd gevoel en kortademigheid. Dit zijn allemaal kenmerken van COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Dit een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen ontstoken. Bij longemfyseem zijn zowel de luchtwegen, de longblaasjes en het steunweefsel aangetast. De ziekte is in een aantal gevallen gerelateerd aan langdurig roken, maar ook jarenlange blootstelling aan schadelijke stoffen en erfelijkheid kunnen een rol spelen.

copd vriendelijke huisjes landal banner

Gevolgen van COPD

De gevolgen variëren van kortademigheid tot volledige invaliditeit. Hier liggen dan dus nog verschillende klachten tussenin, die het welzijn van mensen ernstig kunnen belemmeren. COPD is geen aandoening die is te genezen, maar door een gezonde leefwijze aan te nemen en behandeling met de juiste geneesmiddelen kunnen een positieve invloed hebben op het verloop van de ziekte.
In Nederland heeft 2% van alle mensen COPD (zoals chronische bronchitis en/of longemfyseem). Veel oudere mensen lijden aan COPD, maar de ziekte komt ook voor bij jongere mensen. Wereldwijd komen er steeds meer mensen met COPD bij. De ziekte wordt in veel gevallen veroorzaakt door jarenlang roken. COPD ontstaat geleidelijk en openbaart zich meestal pas na het 40ste levensjaar. Het is een geleidelijk proces, daarom zijn veel mensen die COPD hebben zich daar niet van bewust.

COPD tijdig signaleren

De longziekte ontwikkelt zich geleidelijk. Patiënten zijn zich daar niet van bewust. Ze horen vaak voor het eerst van COPD als ze er zelf mee in aanraking komen. Terwijl ze zich juist bewust moeten zijn van de aandoening en deze tijdig moeten signaleren om er zo min mogelijk problemen van te ondervinden.

Chronische bronchitis voorkomen is beter

Wie (beginnend) COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) heeft, kan zelf veel doen om de klachten te verminderen. Stoppen met roken is een eerste stap. Belangrijk is ook het vermijden van prikkels, zoals tabaksrook, bak- en braadluchtjes en agressieve schoonmaakmiddelen. Het inademen van prikkelende stoffen kun de luchtwegen van mensen met deze ziekte overmatig irriteren. Net als mist en koude lucht.

Alert zijn

COPD-patiënten moeten bijhouden waar zij (over)gevoelig voor zijn en die prikkels of situaties zoveel mogelijk uit de weg gaan. Alert zijn op verkoudheden en de eerste tekenen van griep. Gevarieerde en verantwoorde voeding is belangrijk om gewicht én conditie op peil te houden. Lees meer.

Steeds meer COPD patiënten

Resultaten uit recent onderzoek van RIVM spreken de verwachtingen uit dat het aantal COPD-patiënten in Nederland sterk zal stijgen. In het jaar 2025 zullen er in Nederland circa 500.000 patiënten zijn. Verhoudingsgewijs stijgt het aantal vrouwen met COPD sneller. Toch zal COPD ook in 2025 waarschijnlijk vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen (300.000 tegenover 200.000). Ook wereldwijd stijgt het aantal COPD-patiënten.

Oorzaken van COPD

Meer mannen dan vrouwen hebben COPD, maar omdat in de afgelopen 20 jaar steeds meer vrouwen zijn gaan roken, neemt ook het aantal vrouwen met COPD sterk toe. Roken is een van de factoren die COPD kunnen veroorzaken. COPD staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’ een verzamelnaam voor chronische bronchitis en/of longemfyseem.
Andere oorzaken zijn langdurig contact met stoffige lucht, bijvoorbeeld werken in een zagerij, contact met giftige stoffen en luchtvervuiling. Het langdurig inademen van stoffen die schadelijk zijn zoals rook van sigaretten of sigaren zorgt voor een ontstekings in de longen. Wanneer deze ontstekingsreactie langdurig aanhoudt, dan kunnen mensen last krijgen van gezondheidsreacties zoals benauwdheid, kortademigheid en het ophoesten van slijm.

COPD kan ook erfelijk zijn.

Deze aandoening wordt Alpha-1 of AAD genoemd. Bij Alpha-1 wordt longemfyseem veroorzaakt doordat een eiwit in het lichaam, dat gewoonlijk de afbraak van longweefsel tegengaat, ontbreekt. Mensen met erfelijke COPD missen deze bescherming, de ziekte openbaart zich bij hen vaak al op jonge leeftijd.

copd vriendelijke huisjes landal banner

Prikkels vermijden

COPD wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking in de longen. Ontstoken luchtwegen raken sneller geïrriteerd. Daarom kunnen mensen met COPD last krijgen van kortademigheid als zij in contact komen met prikkelende stoffen, zoals rook, sterke geuren, mist en koude lucht. Deze verhoogde prikkelbaarheid noemen we ook wel ‘hyperreactiviteit’. Als COPD-patiënt is het verstandig deze prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Dat is in de praktijk echter lastig en soms zelfs onmogelijk. Daarom moeten veel COPD-patiënten (dagelijks) geneesmiddelen gebruiken.

De behandeling van COPD

COPD is te behandelen met leefregels en geneesmiddelen, maar helaas is COPD niet te genezen. Maar behandeling is wél mogelijk, met leefregels en geneesmiddelen. Om verdere schade aan de luchtwegen te voorkomen en klachten te verminderen. Om te zorgen dat patiënten zich beter voelen en meer kunnen. Wie (beginnende) COPD heeft, kan zelf veel doen om de klachten te verminderen. Stoppen met roken is een eerste stap.

Bewegen voor meer lucht

COPD-patiënten weten wat het is om met weinig lucht te leven. Toch is een actieve levensstijl juist voor hen van groot belang. Beweging traint de spieren. Een goede conditie zorgt voor minder ( vermoeidheids ) klachten en voor een sneller herstel na een verkoudheid of griep.
Beweging voor mensen met COPD is mogelijk in de vorm van wandelen of fietsen, maar ook intensievere sporten, al dan niet in groepsverband. Het is wel verstandig dit rustig op te bouwen en de signalen van het lichaam in de gaten te houden. Veel fysiotherapeuten hebben bovendien aangepaste activiteitenprogramma’s. Deelname aan aangepaste bewegingsprogramma’s werkt preventief.

Wat is COPD en campagne bewustwording

Om de bewustwording onder COPD- en astmapatiënten te bevorderen, zijn de Service Apotheken een beweegcampagne gestart. De campagne loopt van juli tot en met november 2008. Elke maand heeft de campagne een ander thema en kunt u uw maandpakket bij uw Service Apotheek afhalen. In het actiepakket vindt u allerlei tips en wetenswaardigheden over bewegen en gezondheid, mooie fiets- en wandelroutes met leuke bezienswaardigheden en aantrekkelijke arrangementen. Lees hierover op www.beweegactief.nl

COPD en voeding

Een op de vier COPD-patiënten krijgt te maken met (ongewenst) gewichtsverlies, veelal door ondervoeding. Hun kortademigheid leidt ertoe dat deze mensen minder voedsel tot zich nemen; kauwen is onprettig door de inspanning en het eten in de mond sluit de luchtweg af. Zo krijgt het lichaam te weinig energie binnen. Minder variatie aan voedingsstoffen. Het gevolg van ondervoeding ligt voor de hand: afname van de spiermassa, de kwaliteit van leven en van de levensverwachting.
Ieder lichaam heeft vitaminen en mineralen om goed te werken. En vocht voor het transport van voeding en zuurstof in je lichaam. Suiker en zetmeel (koolhydraten) voor meer energie. Vetten voor energie en bouwstoffen. Eiwit voor de spieren. Maar standaardprogramma’s zijn er niet, iedereen is anders. Heeft een eigen smaak en gewoontes. Wie COPD heeft, doet er dan ook verstandig aan om een diëtiste te benaderen voor een voedingsadvies op maat. Raadpleeg de huisarts voor een goed adres.

COPD behandeling met geneesmiddelen

Behandeling met geneesmiddelen is mogelijk en is er vooral op gericht om verdere schade aan de luchtwegen te voorkomen en klachten de baas te blijven. De werking van geneesmiddelen voor COPD berust op twee principes:
Verwijden van de luchtwegen zodat kortademigheid wordt tegengegaan.

Remmen van de ontsteking in de luchtwegen.

Een luchtweg verwijder ontspant de spiertjes in de luchtwegen, zodat de patiënt meer lucht krijgt. De ontstekingsremmer pakt de ontsteking in de luchtwegen aan.
Bijna alle geneesmiddelen voor COPD moeten worden geïnhaleerd met een bijgeleverd apparaatje. Het grote voordeel van inhaleren is dat de werkzame stof veel sneller op de plaats komt waar die nodig is: in de longen en luchtwegen. Daardoor is er veel minder medicijn nodig.
Bovengenoemde geneesmiddelen zijn zowel beschikbaar als losse componenten als in combinatiepreparaten. We hopen dat we met deze informatie meer inzicht hebben kunnen geven over deze nare ziekte. Je kunt via deze site een vakantiehuis voor copd patiënten huren. Een rookvrij, huisdiervrij en zoveel mogelijk stofvrij vakantiehuis. Er zijn ook longbungalows op bungalowparken aan zee te huur.

copd vriendelijke huisjes landal banner